StartUp Marketing

No Soul, No Sale!!!!!!!!!!!!!!!

StartUps geloven vaak niet in marketing en wat een goede marketing aanpak voor ze kan betekenen. Ze lezen de halleluja verhalen van startups als Uber en AirBnB. Over bijvoorbeeld Growth Hacking en dat je daarmee alleen al kunt groeien tot een Scale-up om uiteindelijk een Unicorn te worden. Maar dat zijn de mooie verhalen die de aandacht trekken. In de praktijk gaat het bij de meeste startups toch even net iets anders. En dan heb ik nog niet eens over de cultuurverschillen van startups in Amerika en onze startups in Nederland.

 

Natuurlijk moet je nieuwe technieken en inzichten omarmen. Je mag echter niet vergeten dat prospects en klanten gewoon mensen van vlees en bloed zijn. En mensen veranderen maar langzaam in hun gedrag, ondanks dat het sneller gaat dan vroeger. Mensen handelen op basis van angst en dat mag je nooit vergeten. Marketeers weten dat en spelen daar altijd goed op in.

 

Een startup is in zijn eerste fase bezig met het verder ontwikkelen van zijn MVP, op zoek naar investeerders voor de eerste of tweede ronde, op zoek naar een podium waar ze hun verhaal kunnen vertellen, pitchen, op zoek naar partners, techneuten, personeel, etc. Op het moment dat het om marketing en sales gaat dan zijn ze vaak nog groen achter de oren en denken dat ze het trucje snel te kunnen leren net als de andere zaken van een startup. "En anders loop je toch een incubatie- of acceleratieprogramma door", denken ze. Maar marketing is een vak die van jouw dienst of product op de lange termijn een merk kan maken en echte klantwaarde kan opbouwen.

 

Marketing kan aan je 'Soul' bouwen, je 'DNA' of hoe je het ook wilt noemen. Je 'why' verkondigen, storytelling, responsive marketing, realtime marketing, crowd making, etc., het zijn allemaal technieken en onderdeel van je marketing aanpak. Uiteindelijk kopen mensen verhalen, jouw verhaal en het vertrouwen dat je langzaam aan mensen geeft.

 

Jouw verhaal maakt het verschil. Nu, maar ook in de toekomst als je eerste concurrent op de markt komt die precies hetzelfde aanbiedt, voor dezelfde prijs en met dezelfde service. Alleen met jouw unieke verhaal en het telkens verrijken daarvan kun je de concurrentie aan.

 

 

A brand is no more than a pack of stories!!!!!!!!!!!!!!!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0