De naam voor je startup bedenken

Een naam bedenken voor je startup is misschien wel de eerste moeilijke hobbel op weg naar succes. En die hobbel is nog moeilijker als je partners hebt. Dan leer je elkaar pas echt kennen. Je ware ondernemerschap wordt hier getest. Je hebt een gezamenlijk belang maar toch speelt het 'ego' hier bewust of onbewust een rol. Bovendien is in de beginfase nog niet helemaal duidelijk wat de rolverdeling in de startup zal worden en of die rollen passen bij de persoonlijke 'skills' die iedereen heeft. De ene heeft meer strategisch inzicht, de ander is creatiever of is een echte verkoper.

 

Bij het bedenken van je startup naam moet je de uitgangspunten duidelijk opschrijven en het daarmee met z'n allen eens zijn. Zonder leidraad heeft een brainstormsessie voor het bedenken van je startup naam geen zin. En ga er maar vanuit dat je naam niet in een sessie is gevonden. Dat is hard werken, reviewen, een 'aha' moment hebben, weer twijfelen, je familie en vrienden raadplegen, boos worden, compromissen sluiten, met een 'beta' versie komen, nu toch zeker weten, etc.

 

Het is jullie gezamenlijke kindje, het is die spijker in de muur waar je straks alles aan kunt ophangen. Je gaat door een storm van emoties. En uiteindelijk ben je blij en trots als je de naam van je startup hebt bedacht. Maar wat zijn nu de punten waar je op moet letten bij het bedenken van een naam voor je startup?

 

Vaak denken startups vanuit het product of de dienst die ze hebben ontwikkeld of gaan ontwikkelen. Maar de eerste vraag die je jezelf altijd moet stellen is “Wat voor probleem los ik voor wie op?'. Als je dat in een of twee zinnen kunt formuleren heb je al een uitgangspunt voor je naam. Denken vanuit de toekomstige klant. Waar wordt deze door 'getriggerd'? Zit de belofte van de oplossing al in de naam? Kies je gewoon voor een makkelijk uitspreekbare naam, of voor een naam met een A als eerste letter zodat je straks in diverse lijsten en databases bovenaan staat?

 

Vaak zie je startups eerst kijken of een domeinnaam nog vrij is en dat wordt dan de startup naam. Ik zie het als een grote valkuil omdat er geen strategische gedachte achter zit. Een startup blijf je niet altijd. Uiteindelijk word je een serieus bedrijf dat klantwaarde opbouwt. Dus probeer te denken waar je bedrijf over vijf jaar staat en vandaar uit terugdenken en dan brainstormen over je startup naam.

 

Ben je alleen in Nederland actief of bent je internationaal gegroeid? Heb je 'spin-off's' van je propositie gecreëerd? Heb je andere bedrijven overgenomen? Ben je een 'niche' speler of 'specialist' gebleven?

 

Denk vanuit de toekomst en bedenk dan je naam voor je startup. Als je voor een generieke en Nederlandse naam kiest dan heb je waarschijnlijk geen internationale ambities. Kijk naar een succesvolle startup naam als www.thuisbezorgt.nl. Een duidelijke belofte in de naam. Maar onhandig voor internationale ambities. Je moet het in elk land vertalen (takeaway.com) en dus ook je beeldmerk per land en de daarbij horende designs aanpassen. Voor je 'spin-off's' kan het echter wel aantrekkelijk zijn als je 'thuis' als uitgangspunt neemt: www.thuisgekocht.nl (webshop portal), www.thuisverzorgt.nl (propositie voor thuisdiensten), www.thuisbetaald.nl (alternatief betaalplatform), enz.

 

Vanuit de markt en marketing denken is ook een mogelijk uitgangspunt voor je startup naam. Inleven in je beoogde doelgroepen en goed kijken in welke markt je zit of wilt penetreren. Dus niet je product/dienst als uitgangspunt nemen maar een aansprekende naam die het goed zal doen binnen je beoogde markt en doelgroepen. Een naam die je straks met PR, communicatie, etc. goed kunt 'laden' met associaties en toegevoegde waarden. Want nogmaals, je bent alleen succesvol als je in staat bent klantwaarde op te bouwen. Dat doe je niet met je naam 'schreeuwen' op alle mogelijke social media platformen maar met een gedegen marketingstrategie en dat vergeten veel startups.

 

Je hebt ook de keuze om je startup naam niet zelf te bedenken maar het uit te besteden aan specialisten. Bedenk echter dat daar een prijskaartje aan zit. Ik heb het bijvoorbeeld voor deze startups bedacht: www.iqnomy.com, www.aumatics.nl.

 

Wil je het toch zelf bedenken dan heb ik hier nog een paar links voor je:

 

http://startupstash.com/naming/

http://veams.nl/naam-kopen#namenwinkel

 

 

Tot slot, natuurlijk moet je kijken of de domeinnaam nog vrij is en meteen registreren maar dat is niet genoeg. Je moet je naam ook bij het Benelux merkenbureau registreren https://www.boip.int.

Reactie schrijven

Commentaren: 0