Gamify je branding

In een lineaire merkverhaal (brand storytelling: via alle kanalen zoals advertising en social media) kan de consument zich alleen een voorstelling maken van de associaties en mogelijkheden die het omringen. Een merkverhaal is een gecontroleerde ervaring waarin gebeurtenissen elke keer wanneer je het leest, hoort of ziet op dezelfde wijze en volgorde plaatsvindt. "Het gaat altijd langer mee, is goed voor hart en bloedvaten, wast witter, is altijd de goedkoopste, heeft de beste service, heeft het ruimste assortiment, is topkwaliteit voor de beste prijs, je ziet er stralend uit en we staan dag en nacht voor je klaar."

 

Gaming daarentegen is per definitie geen lineair storytelling medium. Een speler navigeert door tal van mogelijkheden op basis van zijn keuzes en acties. Je wordt als speler getriggerd door de fantastische gesimuleerde werelden en diverse verhaallijnen. Dat maakt elk pad van een speler uniek. Bovendien kun je met anderen spelen en teams vormen. Games stellen mensen in staat hun eigen wereld te creëren.

 

Wat gebeurt er als je het lineaire merkverhaal durft los te laten en de consument zelf middels gamification de mogelijkheden op basis van keuzes en acties geeft? Zou het conflicteren met traditionele brandbuilding? Ik denk van niet. De merkbeleving wordt een zelf-geleide reis middels gamification. En is voor iedere consument anders en uniek. Bovendien wordt de consument getriggerd door intrinsieke motivatie, ver weg van bijvoorbeeld de traditionele loyaliteitsprogramma's met de spiegeltjes en kraaltjes (kortingen, cadeautjes, enz.). Laat de nieuwe generatie marketeers gamification omarmen en het als een innovatieve manier inzetten om merkbeleving voor iedere consument uniek te maken.

 

Gamification past in het huidige tijdsbeeld met de opkomst van de “Homo Ludens”, een mensbeeld waarin de mens eerst en vooral een spelend wezen is en waar we als maatschappij langzaam naar toe gaan. Gamify je brandbuilding activiteiten en kijk waar het toe kan leiden. Onderscheid je van je concurrenten. Durf te experimenteren!

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0