Startup maar dan?

Je hebt een waanzinnig idee. Je hebt het helemaal uitgewerkt. Je hebt zelfs een team samengesteld. Je hebt wat geld bij elkaar geschraapt (via je warme netwerk). Je hebt een naam, een huisstijl, logo, visitekaartjes, website en je hebt al je social media kanalen opgetuigd. Aan je dienst of product moet nog wel aan geschaafd worden maar je kunt aan de slag. Je begint met een MVP (minimum viable product).

 

Je merkt nu dat je toch hulp nodig hebt want ondernemerschap is toch iets anders dan een comfortabele baan. Je teamleden hebben ook nog geen ervaring als ondernemer dus je zoekt het bij de vele hippe aanbieders die de startup wereld vandaag de dag kent. Incubators, accelerators, etc.

 

Top! Je mag met je hele team meedoen met een uitgebreid programma bij een van de vele incubators en accelerators. Je krijgt een klein zakje met geld om het programma te overleven, kennis, contacten, toegang tot investeerders en in ruil moet je wat aandelen van je bedrijf weggeven. Geen probleem!

 

Het is een intensief programma en jij en je team worden door de mangel gehaald. Vaak kom je jezelf tegen. Maar je gaat door en je ziet het licht aan het einde van de tunnel al schijnen. Jij, je team, het product en het bedrijf zijn helemaal klaar. Je kunt beginnen. Tussendoor win je nog wat prijzen voor beste pitcher, veelbelovende startup, etc. en je haalt geregeld het nieuws. Niet in reguliere mediakanalen maar bij de nieuwsmakers vanuit de startup wereld. Je voelt dat jij en je team de wereld aankunnen en die ook gaan veroveren. Niets houd je tegen. O ja, je hebt ook wat 'seed capital' gekregen van een eerste investeerder. Dus het eerste halfjaar zit je onder de pannen.

 

Tot zover lijkt het een droom die uitkomt maar na een halfjaar merk je dat ondernemerschap geen techniekje is die je in een programma of cursus even snel kunt leren. Ondernemerschap krijg je mee, het is een gave. Of je die nu wel of niet gebruikt in je leven. Je hebt het of je hebt het niet. Het ontbreken van die gave is vaak de belangrijkste oorzaak waarom vele startups falen.

 

Natuurlijk kun je nadat dat je door de wasstraat van een incubator of accelerator bent gegaan hulp inschakelen van een startup expert (zoals ik), die je kan begeleiden naar (mogelijk) succes maar dan nog moet je iets van die 'gave' hebben.

 

 

Dus voordat je aan een startup avontuur begint... Stel jezelf de vraag of je wel een ondernemer bent en niet een dromer of visionair met een briljant idee.   

Reactie schrijven

Commentaren: 0