Gamification binnen een bedrijfsomgeving

Wilt u binnen uw organisatie engagement van uw medewerkers stimuleren en gaat u gebruik maken van gamification, dan zijn dit wat tips en aandachtspunten om mee rekening te houden:

 

Een gamified ontwerp werkt als een slim proces met drie belangrijke factoren: de organisatie, de spelers en het systeem.

 

Maak eerst een opzet van het gamified traject van de gebruikers/spelers: waar ze zijn (startpunt) en waar gaan ze naar toe of waar wil je ze naar toe leiden, en ontwikkel dat in de juiste stappen. Maak duidelijke, kwantificeerbare, overeengekomen succes factoren voor het ontwerpen van een gamified engagement systeem. Meet actualiteit, frequentie, duur, virtualiteit en waardering om de gebruikers/spelers engagement te begrijpen. Omzet volgt na engagement, niet andersom. Vergeet dat niet. Bouw een duidelijke trechter/funnel en begeleidt de gebruikers/spelers er doorheen. Een succesvol gamfied systeem vereist voortdurende zorg, uitbreiding en herstel van evenwicht.

 

Maak gebruik van game-mechanisme en game-psychologie, loyaliteitsprogramma's en gedragspatronen van mensen, samen zijn ze geweldig om engagement te stimuleren. Game-mechanismes zijn bijvoorbeeld : punten, badges, mijlpalen, niveaus/levels, leaderboards, uitdagingen en beloningen. Punten zijn er in vele smaken: XP (ervaringspunten), aflosbare, karma, vaardigheid, reputatie. Uiteraard kunnen ze worden gecombineerd. Een XP-punten systemen moeten altijd eerst worden ontworpen. Ze moeten de gebruiker/speler vertellen wat belangrijk is. Aflosbare punten komen met veel juridische en engagement risico. Stel jezelf de vraag: is het nodig?

Begin altijd een aflosbaar punten systeem met virtuele beloningen, voeg daar pas later tastbare dingen aan toe als geld, cadeau's, kortingen, enz.

 

Verhoog gebruikers-engagement met virtuele beloningen als: Status, Access, Power, Stuff (SAPS). En doe dat ook in die volgorde. 

 

SAPS: “Status-beloningen” bieden gebruikers/speles de mogelijkheid om een niveau hoger te komen ten opzichte van anderen. Bijvoorbeeld met badges en titels.

SAPS: “Access-beloningen” geeft gebruikers/spelers iets wat ze anders niet kunnen krijgen. Bijvoorbeeld backstage- of VIP-pasjes.

SAPS: “Power-beloningen” geeft gebruikers/spelers controle over anderen. Bijvoorbeeld als een forum moderator of als teamleider.

SAPS: “Stuff-beloningen” geeft gebruikers/spelers gratis dingen, geld of kortingen. Probeer dit te minimaliseren. Want bij een beloningssysteem met “Stuff” als belangrijkste drijfveer zullen de kosten met de tijd zeker stijgen.

 

Badges kunnen krachtig zijn mits ze goed worden gebruikt. De padvinderij en bijvoorbeeld het leger maakt gebruik van badges om vooruitgang te tonen. Maar ze zijn niet toereikend om een geheel gamified systeem te dragen. Met badges kun je ook niet-lineaire vooruitgang stimuleren. Bijvoorbeeld belonen voor het helpen van anderen of bij het uitvoeren van experimenten. Uiteraard kun je ook zonder badges een gamified systeem bouwen. In sommige landen of culturen is dat zelfs beter om dat te doen. Maar in landen als de US of in Azië zijn ze gewend aan badges.

 

Zorg voor duidelijke leaderboards zowel off- als online. Bijvoorbeeld op grote schermen in kantines, entrees, enz. Of online in bepaalde applicaties. Mensen willen delen met wat ze hebben bereikt. Let wel, toon niet alleen de top drie, tien, enz. Dit kan sommige gebruikers motiveren maar ook demotiveren. Een slimme manier van leaderboards tonen is bijvoorbeeld te laten zien met wie je in competitie bent. Degene die direct onder of boven je staat. Dit is met name online interessant.

 

Voor meer tips of voor het bouwen van een gamfied engagement systeem mail me.  

Reactie schrijven

Commentaren: 0