Start met een stapel intentieverklaringen van mogelijke klanten

Ik spreek bijna dagelijks met startups die in verschillende fasen zitten. Van het prille begin tot en met startups die al aardig draaien. Door al die gesprekken en jarenlange ervaring kan ik al gauw inschatten welke startups het uiteindelijk zullen halen en doorgroeien.

 

De startups die het meest falen zijn vaak opgericht door mensen die uitblinken in een vakgebied of een bepaalde expertise hebben. Van daar uit is vaak hun startup concept ontwikkeld. Geen echte ondernemers maar specialisten die denken dat de markt op hun oplossing zit te wachten. Om toch maar iets van die entrepreneur skills te leren zie je dat veel van deze startups bij incubators en accelerator programma's terecht komen. Bij die mooie 'wasstraten' met veel coaches, experts en mentoren leren ze de kneepjes van het vak 'ondernemen'. Vaak zie je dat ze binnen zulke programma's zeer succesvol zijn en winnen ze af en toe nog prijzen in het startup circus dat tegenwoordig op volle toeren draait. Maar het echte leven van een startup begint pas na de wasstraten en het ophalen van funding. Andermans geld opbranden is niet zo moeilijk, dat kan iedereen. Maar je eerste betalende klant binnenhalen is een heel ander verhaal. En daar gaat het per slot van rekening om. Je hebt een oplossing ontwikkeld waar mensen daadwerkelijk voor willen betalen. Ja, een oplossing en denk niet in producten of diensten. Jij als startup ontwikkelt een product of dienst, maar mensen kopen geen producten of diensten. Ze kopen oplossingen. Onthou dit gegeven goed.

 

Ondernemerschap kan je tot op zekere hoogte leren maar als het niet een klein beetje in je genen zit zul je eerder falen. Dus hoe weet je dat het in je zit? Rasondernemers zijn mensen met goede verhalen die mensen kunnen overtuigen, enthousiasmeren, motiveren, over de streep trekken, commerciële kansen herkennen en hun schoonmoeder aan jou kunnen verkopen. Ze kunnen verkopen en dat is een belangrijk gegeven.

 

Dus als je vanuit je vakgebied of expertise een startup concept hebt ontwikkeld en wilt weten of je een ondernemer bent, ga dan niet door al die wasstraten maar begin op geheel andere manier. Ga met je geheel uitgewerkt concept op zoek naar mogelijke klanten, tezamen met een stapel intentieverklaringen. Verkoop je oplossing op voorhand. Zorg dat jouw prospects de intentieverklaringen tekenen. Als dat je lukt weet je zeker dat je kunt verkopen en dat het in je genen zit.

 

Moet je voorstellen, je hebt een paar honderd getekende intentieverklaringen van toekomstige klanten. Dat is toch een droom start. Vergeet al die boeken over startup strategieën, MVP's, Business Model Canvas, SWOT analyse, valideren met marktonderzoek, etc. Welke business angel of investeerder wil geen zaken met je doen met een stapel intentieverklaringen?

 

Natuurlijk voor de pessimisten onder ons, die zeggen: “Hoe waardevol zijn al die intentieverklaringen als ze straks het product of de dienst daadwerkelijk moeten kopen?”. Maar daar begint ook je uitdaging. Je gaat een product of dienst ontwikkelen die meer in zich heeft dan beschreven staat in de intentieverklaringen.  

Reactie schrijven

Commentaren: 0