Your Minimum Viable Startup

De startup wereld begint steeds meer op een circus te lijken. Je struikelt tegenwoordig over de wedstrijden, events, coaches, mentoren, investeerders, incubators, accelerators, etc. Het heeft zijn eigen iconen, boeken en taalgebruik.

 

Vanuit het boek The Lean Startup zijn we bekend met het begrip MVP (minimum viable product) en gebruiken we het begrip te pas en te onpas. In bijna elk startup programma kom je het wel tegen. Dat geldt ook voor de hele methodology van het boek. Jammer, want ik denk dat je als startup je niet alleen moet blindstaren op je product of dienst. Ik geloof dat als je echt succesvol wilt worden je veel breder moet kijken. Het gaat om meer dan je product bij het opstarten. Je team, je locatie, je toeleveranciers, je partners, je rechtsvorm, je processen, je markt, je (toekomstige) klanten, je waardecreatie, je financiën, je kosten, je tijd, je skills, je verhaal, je marketing, je sales, etc.

 

Ik ben daarom voor om een nieuw begrip in het circus te introduceren, namelijk “minimum viable startup”. Richt je hele configuratie in als een MVS en kijk dan of je succesvol kan worden. Doe het op eigen kracht en blijf ver weg van het hele circus. En durf op tijd te stoppen als de MVS niets wordt. Wees niet de eeuwige startup die van het ene programma in het andere duikelt. Probeer met je MVS klantwaarde te genereren, want daar draait alles om!

 

 

0 commentaren

Startup maar dan?

Je hebt een waanzinnig idee. Je hebt het helemaal uitgewerkt. Je hebt zelfs een team samengesteld. Je hebt wat geld bij elkaar geschraapt (via je warme netwerk). Je hebt een naam, een huisstijl, logo, visitekaartjes, website en je hebt al je social media kanalen opgetuigd. Aan je dienst of product moet nog wel aan geschaafd worden maar je kunt aan de slag. Je begint met een MVP (minimal viable product).

 

Je merkt nu dat je toch hulp nodig hebt want ondernemerschap is toch iets anders dan een comfortabele baan. Je teamleden hebben ook nog geen ervaring als ondernemer dus je zoekt het bij de vele hippe aanbieders die de startup wereld vandaag de dag kent. Incubators, accelerators, etc.

 

Top! Je mag met je hele team meedoen met een uitgebreid programma bij een van de vele incubators en accelerators. Je krijgt een klein zakje met geld om het programma te overleven, kennis, contacten, toegang tot investeerders en in ruil moet je wat aandelen van je bedrijf weggeven. Geen probleem!

 

Het is een intensief programma en jij en je team worden door de mangel gehaald. Vaak kom je jezelf tegen. Maar je gaat door en je ziet het licht aan het einde van de tunnel al schijnen. Jij, je team, het product en het bedrijf zijn helemaal klaar. Je kunt beginnen. Tussendoor win je nog wat prijzen voor beste pitcher, veelbelovende startup, etc. en je haalt geregeld het nieuws. Niet in reguliere mediakanalen maar bij de nieuwsmakers vanuit de startup wereld. Je voelt dat jij en je team de wereld aankunnen en die ook gaan veroveren. Niets houd je tegen. O ja, je hebt ook wat 'seed capital' gekregen van een eerste investeerder. Dus het eerste halfjaar zit je onder de pannen.

 

Tot zover lijkt het een droom die uitkomt maar na een halfjaar merk je dat ondernemerschap geen techniekje is die je in een programma of cursus even snel kunt leren. Ondernemerschap krijg je mee, het is een gave. Of je die nu wel of niet gebruikt in je leven. Je hebt het of je hebt het niet. Het ontbreken van die gave is vaak de belangrijkste oorzaak waarom vele startups falen.

 

Natuurlijk kun je nadat dat je door de wasstraat van een incubator of accelerator bent gegaan hulp inschakelen van een startup expert (zoals ik), die je kan begeleiden naar (mogelijk) succes maar dan nog moet je iets van die 'gave' hebben.

 

 

Dus voordat je aan een startup avontuur begint... Stel jezelf de vraag of je wel een ondernemer bent en niet een dromer of visionair met een briljant idee.   

meer lezen 0 commentaren

De nieuwe schaarste, aandacht!

Mensen zijn op social media naast ontvangers ook zenders. En het aantal (zenders) neemt met de dag toe. Je kunt er zelfs je brood mee verdienen. Ook bedrijven zijn ijverig bezig met content marketing en 'posten' er op los. Maar wat is nu de werkelijke waarde hiervan? De meeste content verdampt al na een 1 minuut. En hoe kun je als bedrijf elke keer weer relevante content plaatsen? Heb je zo veel te vertellen? Zitten je volgers hierop te wachten? Hoe zorg je dat jouw berichten niet ondergesneeuwd raken door alle pulp dat voorbij komt? Want geef nou toe, het meeste is pulp wat voorbij komt. Dus hoe krijg je echte aandacht?

meer lezen 0 commentaren

Branded Games

Het spelen van games is tegenwoordig niet meer weg te denken, jong en oud doet het. Bijna dagelijks zie je mensen in openbare ruimtes op hun mobieltje wel een of ander spelletje spelen. Vaak simpele spelletjes. Thuis achter de computer worden er door jongeren hele andere games gespeeld. Voor elk moment en elke doelgroep is er wel een game.

 

Een branded game is een uitstekende marketing tool om een merk, product of organisatie op een andere manier en op een ander moment onder de aandacht te brengen dan via de traditionele communicatie kanalen. Een game wordt vaak vele malen gespeeld en als merk, product of organisatie ben je de facilitator van het spel. Een game is dus een uitstekend communicatiemiddel dat onbewust waarde kan toevoegen aan een merk, product of organisatie.

 

Dit zijn volgens mij een aantal U.S.P.'s van branded games:

  • Een interactieve merk of product ervaring.
  • Houdt de aandacht langer vast.
  • Heeft een viraal effect.
  • Positieve merk, product of organisatie associaties.
  • Preekt verschillende doelgroepen aan.
  • Speelt in op de intrinsieke motivatie van de spelers.
  • Het merk of product wordt in een andere omgeving en op een ander moment sneller herkend.
  • Is een lead generation tool en data generator. 
0 commentaren