Gamification binnen een bedrijfsomgeving

Wilt u binnen uw organisatie engagement van uw medewerkers stimuleren en gaat u gebruik maken van gamification, dan zijn dit wat tips en aandachtspunten om mee rekening te houden:

 

Een gamified ontwerp werkt als een slim proces met drie belangrijke factoren: de organisatie, de spelers en het systeem.

 

Maak eerst een opzet van het gamified traject van de gebruikers/spelers: waar ze zijn (startpunt) en waar gaan ze naar toe of waar wil je ze naar toe leiden, en ontwikkel dat in de juiste stappen. Maak duidelijke, kwantificeerbare, overeengekomen succes factoren voor het ontwerpen van een gamified engagement systeem. Meet actualiteit, frequentie, duur, virtualiteit en waardering om de gebruikers/spelers engagement te begrijpen. Omzet volgt na engagement, niet andersom. Vergeet dat niet. Bouw een duidelijke trechter/funnel en begeleidt de gebruikers/spelers er doorheen. Een succesvol gamfied systeem vereist voortdurende zorg, uitbreiding en herstel van evenwicht.

 

Maak gebruik van game-mechanisme en game-psychologie, loyaliteitsprogramma's en gedragspatronen van mensen, samen zijn ze geweldig om engagement te stimuleren. Game-mechanismes zijn bijvoorbeeld : punten, badges, mijlpalen, niveaus/levels, leaderboards, uitdagingen en beloningen. Punten zijn er in vele smaken: XP (ervaringspunten), aflosbare, karma, vaardigheid, reputatie. Uiteraard kunnen ze worden gecombineerd. Een XP-punten systemen moeten altijd eerst worden ontworpen. Ze moeten de gebruiker/speler vertellen wat belangrijk is. Aflosbare punten komen met veel juridische en engagement risico. Stel jezelf de vraag: is het nodig?

Begin altijd een aflosbaar punten systeem met virtuele beloningen, voeg daar pas later tastbare dingen aan toe als geld, cadeau's, kortingen, enz.

 

Verhoog gebruikers-engagement met virtuele beloningen als: Status, Access, Power, Stuff (SAPS). En doe dat ook in die volgorde. 

 

SAPS: “Status-beloningen” bieden gebruikers/speles de mogelijkheid om een niveau hoger te komen ten opzichte van anderen. Bijvoorbeeld met badges en titels.

SAPS: “Access-beloningen” geeft gebruikers/spelers iets wat ze anders niet kunnen krijgen. Bijvoorbeeld backstage- of VIP-pasjes.

SAPS: “Power-beloningen” geeft gebruikers/spelers controle over anderen. Bijvoorbeeld als een forum moderator of als teamleider.

SAPS: “Stuff-beloningen” geeft gebruikers/spelers gratis dingen, geld of kortingen. Probeer dit te minimaliseren. Want bij een beloningssysteem met “Stuff” als belangrijkste drijfveer zullen de kosten met de tijd zeker stijgen.

 

Badges kunnen krachtig zijn mits ze goed worden gebruikt. De padvinderij en bijvoorbeeld het leger maakt gebruik van badges om vooruitgang te tonen. Maar ze zijn niet toereikend om een geheel gamified systeem te dragen. Met badges kun je ook niet-lineaire vooruitgang stimuleren. Bijvoorbeeld belonen voor het helpen van anderen of bij het uitvoeren van experimenten. Uiteraard kun je ook zonder badges een gamified systeem bouwen. In sommige landen of culturen is dat zelfs beter om dat te doen. Maar in landen als de US of in Azië zijn ze gewend aan badges.

 

Zorg voor duidelijke leaderboards zowel off- als online. Bijvoorbeeld op grote schermen in kantines, entrees, enz. Of online in bepaalde applicaties. Mensen willen delen met wat ze hebben bereikt. Let wel, toon niet alleen de top drie, tien, enz. Dit kan sommige gebruikers motiveren maar ook demotiveren. Een slimme manier van leaderboards tonen is bijvoorbeeld te laten zien met wie je in competitie bent. Degene die direct onder of boven je staat. Dit is met name online interessant.

 

Voor meer tips of voor het bouwen van een gamfied engagement systeem mail me.  

0 commentaren

De naam voor je startup bedenken

Een naam bedenken voor je startup is misschien wel de eerste moeilijke hobbel op weg naar succes. En die hobbel is nog moeilijker als je partners hebt. Dan leer je elkaar pas echt kennen. Je ware ondernemerschap wordt hier getest. Je hebt een gezamenlijk belang maar toch speelt het 'ego' hier bewust of onbewust een rol. Bovendien is in de beginfase nog niet helemaal duidelijk wat de rolverdeling in de startup zal worden en of die rollen passen bij de persoonlijke 'skills' die iedereen heeft. De ene heeft meer strategisch inzicht, de ander is creatiever of is een echte verkoper.

 

Bij het bedenken van je startup naam moet je de uitgangspunten duidelijk opschrijven en het daarmee met z'n allen eens zijn. Zonder leidraad heeft een brainstormsessie voor het bedenken van je startup naam geen zin. En ga er maar vanuit dat je naam niet in een sessie is gevonden. Dat is hard werken, reviewen, een 'aha' moment hebben, weer twijfelen, je familie en vrienden raadplegen, boos worden, compromissen sluiten, met een 'beta' versie komen, nu toch zeker weten, etc.

 

Het is jullie gezamenlijke kindje, het is die spijker in de muur waar je straks alles aan kunt ophangen. Je gaat door een storm van emoties. En uiteindelijk ben je blij en trots als je de naam van je startup hebt bedacht. Maar wat zijn nu de punten waar je op moet letten bij het bedenken van een naam voor je startup?

 

Vaak denken startups vanuit het product of de dienst die ze hebben ontwikkeld of gaan ontwikkelen. Maar de eerste vraag die je jezelf altijd moet stellen is “Wat voor probleem los ik voor wie op?'. Als je dat in een of twee zinnen kunt formuleren heb je al een uitgangspunt voor je naam. Denken vanuit de toekomstige klant. Waar wordt deze door 'getriggerd'? Zit de belofte van de oplossing al in de naam? Kies je gewoon voor een makkelijk uitspreekbare naam, of voor een naam met een A als eerste letter zodat je straks in diverse lijsten en databases bovenaan staat?

 

Vaak zie je startups eerst kijken of een domeinnaam nog vrij is en dat wordt dan de startup naam. Ik zie het als een grote valkuil omdat er geen strategische gedachte achter zit. Een startup blijf je niet altijd. Uiteindelijk word je een serieus bedrijf dat klantwaarde opbouwt. Dus probeer te denken waar je bedrijf over vijf jaar staat en vandaar uit terugdenken en dan brainstormen over je startup naam.

 

Ben je alleen in Nederland actief of bent je internationaal gegroeid? Heb je 'spin-off's' van je propositie gecreëerd? Heb je andere bedrijven overgenomen? Ben je een 'niche' speler of 'specialist' gebleven?

 

Denk vanuit de toekomst en bedenk dan je naam voor je startup. Als je voor een generieke en Nederlandse naam kiest dan heb je waarschijnlijk geen internationale ambities. Kijk naar een succesvolle startup naam als www.thuisbezorgt.nl. Een duidelijke belofte in de naam. Maar onhandig voor internationale ambities. Je moet het in elk land vertalen (takeaway.com) en dus ook je beeldmerk per land en de daarbij horende designs aanpassen. Voor je 'spin-off's' kan het echter wel aantrekkelijk zijn als je 'thuis' als uitgangspunt neemt: www.thuisgekocht.nl (webshop portal), www.thuisverzorgt.nl (propositie voor thuisdiensten), www.thuisbetaald.nl (alternatief betaalplatform), enz.

 

Vanuit de markt en marketing denken is ook een mogelijk uitgangspunt voor je startup naam. Inleven in je beoogde doelgroepen en goed kijken in welke markt je zit of wilt penetreren. Dus niet je product/dienst als uitgangspunt nemen maar een aansprekende naam die het goed zal doen binnen je beoogde markt en doelgroepen. Een naam die je straks met PR, communicatie, etc. goed kunt 'laden' met associaties en toegevoegde waarden. Want nogmaals, je bent alleen succesvol als je in staat bent klantwaarde op te bouwen. Dat doe je niet met je naam 'schreeuwen' op alle mogelijke social media platformen maar met een gedegen marketingstrategie en dat vergeten veel startups.

 

Je hebt ook de keuze om je startup naam niet zelf te bedenken maar het uit te besteden aan specialisten. Bedenk echter dat daar een prijskaartje aan zit. Ik heb het bijvoorbeeld voor deze startups bedacht: www.iqnomy.com, www.aumatics.nl.

 

Wil je het toch zelf bedenken dan heb ik hier nog een paar links voor je:

 

http://startupstash.com/naming/

http://veams.nl/naam-kopen#namenwinkel

 

 

Tot slot, natuurlijk moet je kijken of de domeinnaam nog vrij is en meteen registreren maar dat is niet genoeg. Je moet je naam ook bij het Benelux merkenbureau registreren https://www.boip.int.

0 commentaren

Your Minimum Viable Startup

De startup wereld begint steeds meer op een circus te lijken. Je struikelt tegenwoordig over de wedstrijden, events, coaches, mentoren, investeerders, incubators, accelerators, etc. Het heeft zijn eigen iconen, boeken en taalgebruik.

 

Vanuit het boek The Lean Startup zijn we bekend met het begrip MVP (minimum viable product) en gebruiken we het begrip te pas en te onpas. In bijna elk startup programma kom je het wel tegen. Dat geldt ook voor de hele methodology van het boek. Jammer, want ik denk dat je als startup je niet alleen moet blindstaren op je product of dienst. Ik geloof dat als je echt succesvol wilt worden je veel breder moet kijken. Het gaat om meer dan je product bij het opstarten. Je team, je locatie, je toeleveranciers, je partners, je rechtsvorm, je processen, je markt, je (toekomstige) klanten, je waardecreatie, je financiën, je kosten, je tijd, je skills, je verhaal, je marketing, je sales, etc.

 

Ik ben daarom voor om een nieuw begrip in het circus te introduceren, namelijk “minimum viable startup”. Richt je hele configuratie in als een MVS en kijk dan of je succesvol kan worden. Doe het op eigen kracht en blijf ver weg van het hele circus. En durf op tijd te stoppen als de MVS niets wordt. Wees niet de eeuwige startup die van het ene programma in het andere duikelt. Probeer met je MVS klantwaarde te genereren, want daar draait alles om!

 

 

0 commentaren

Startup maar dan?

Je hebt een waanzinnig idee. Je hebt het helemaal uitgewerkt. Je hebt zelfs een team samengesteld. Je hebt wat geld bij elkaar geschraapt (via je warme netwerk). Je hebt een naam, een huisstijl, logo, visitekaartjes, website en je hebt al je social media kanalen opgetuigd. Aan je dienst of product moet nog wel aan geschaafd worden maar je kunt aan de slag. Je begint met een MVP (minimal viable product).

 

Je merkt nu dat je toch hulp nodig hebt want ondernemerschap is toch iets anders dan een comfortabele baan. Je teamleden hebben ook nog geen ervaring als ondernemer dus je zoekt het bij de vele hippe aanbieders die de startup wereld vandaag de dag kent. Incubators, accelerators, etc.

 

Top! Je mag met je hele team meedoen met een uitgebreid programma bij een van de vele incubators en accelerators. Je krijgt een klein zakje met geld om het programma te overleven, kennis, contacten, toegang tot investeerders en in ruil moet je wat aandelen van je bedrijf weggeven. Geen probleem!

 

Het is een intensief programma en jij en je team worden door de mangel gehaald. Vaak kom je jezelf tegen. Maar je gaat door en je ziet het licht aan het einde van de tunnel al schijnen. Jij, je team, het product en het bedrijf zijn helemaal klaar. Je kunt beginnen. Tussendoor win je nog wat prijzen voor beste pitcher, veelbelovende startup, etc. en je haalt geregeld het nieuws. Niet in reguliere mediakanalen maar bij de nieuwsmakers vanuit de startup wereld. Je voelt dat jij en je team de wereld aankunnen en die ook gaan veroveren. Niets houd je tegen. O ja, je hebt ook wat 'seed capital' gekregen van een eerste investeerder. Dus het eerste halfjaar zit je onder de pannen.

 

Tot zover lijkt het een droom die uitkomt maar na een halfjaar merk je dat ondernemerschap geen techniekje is die je in een programma of cursus even snel kunt leren. Ondernemerschap krijg je mee, het is een gave. Of je die nu wel of niet gebruikt in je leven. Je hebt het of je hebt het niet. Het ontbreken van die gave is vaak de belangrijkste oorzaak waarom vele startups falen.

 

Natuurlijk kun je nadat dat je door de wasstraat van een incubator of accelerator bent gegaan hulp inschakelen van een startup expert (zoals ik), die je kan begeleiden naar (mogelijk) succes maar dan nog moet je iets van die 'gave' hebben.

 

 

Dus voordat je aan een startup avontuur begint... Stel jezelf de vraag of je wel een ondernemer bent en niet een dromer of visionair met een briljant idee.   

0 commentaren

De nieuwe schaarste, aandacht!

Mensen zijn op social media naast ontvangers ook zenders. En het aantal (zenders) neemt met de dag toe. Je kunt er zelfs je brood mee verdienen. Ook bedrijven zijn ijverig bezig met content marketing en 'posten' er op los. Maar wat is nu de werkelijke waarde hiervan? De meeste content verdampt al na een 1 minuut. En hoe kun je als bedrijf elke keer weer relevante content plaatsen? Heb je zo veel te vertellen? Zitten je volgers hierop te wachten? Hoe zorg je dat jouw berichten niet ondergesneeuwd raken door alle pulp dat voorbij komt? Want geef nou toe, het meeste is pulp wat voorbij komt. Dus hoe krijg je echte aandacht?

Ook op social media gelden nog steeds oude wetmatigheden zoals wees relevant en authentiek. Sta open voor een echte dialoog met je doelgroep en ga niet alleen zenden. Wees oprecht en leer van feedback en zie het niet als kritiek. En als laatste, aandacht krijg je niet door informatie-overdracht maar door emotie-overdracht.

 

0 commentaren