Veip in het nieuws bij RTL Z

Veip Disinfectants verscheen op 8 september bij RTL Z in het programma De Barometer met het desinfectiemiddel Halamid®. De aflevering was gewijd aan duurzame producten in de chemische industrie. Veip is al jaren een mooie klant om voor te werken. Bekijk de uitzending hieronder.

 

Start met een stapel intentieverklaringen van mogelijke klanten

Ik spreek bijna dagelijks met startups die in verschillende fasen zitten. Van het prille begin tot en met startups die al aardig draaien. Door al die gesprekken en jarenlange ervaring kan ik al gauw inschatten welke startups het uiteindelijk zullen halen en doorgroeien.

 

De startups die het meest falen zijn vaak opgericht door mensen die uitblinken in een vakgebied of een bepaalde expertise hebben. Van daar uit is vaak hun startup concept ontwikkeld. Geen echte ondernemers maar specialisten die denken dat de markt op hun oplossing zit te wachten. Om toch maar iets van die entrepreneur skills te leren zie je dat veel van deze startups bij incubators en accelerator programma's terecht komen. Bij die mooie 'wasstraten' met veel coaches, experts en mentoren leren ze de kneepjes van het vak 'ondernemen'. Vaak zie je dat ze binnen zulke programma's zeer succesvol zijn en winnen ze af en toe nog prijzen in het startup circus dat tegenwoordig op volle toeren draait. Maar het echte leven van een startup begint pas na de wasstraten en het ophalen van funding. Andermans geld opbranden is niet zo moeilijk, dat kan iedereen. Maar je eerste betalende klant binnenhalen is een heel ander verhaal. En daar gaat het per slot van rekening om. Je hebt een oplossing ontwikkeld waar mensen daadwerkelijk voor willen betalen. Ja, een oplossing en denk niet in producten of diensten. Jij als startup ontwikkelt een product of dienst, maar mensen kopen geen producten of diensten. Ze kopen oplossingen. Onthou dit gegeven goed.

 

Ondernemerschap kan je tot op zekere hoogte leren maar als het niet een klein beetje in je genen zit zul je eerder falen. Dus hoe weet je dat het in je zit? Rasondernemers zijn mensen met goede verhalen die mensen kunnen overtuigen, enthousiasmeren, motiveren, over de streep trekken, commerciële kansen herkennen en hun schoonmoeder aan jou kunnen verkopen. Ze kunnen verkopen en dat is een belangrijk gegeven.

 

Dus als je vanuit je vakgebied of expertise een startup concept hebt ontwikkeld en wilt weten of je een ondernemer bent, ga dan niet door al die wasstraten maar begin op geheel andere manier. Ga met je geheel uitgewerkt concept op zoek naar mogelijke klanten, tezamen met een stapel intentieverklaringen. Verkoop je oplossing op voorhand. Zorg dat jouw prospects de intentieverklaringen tekenen. Als dat je lukt weet je zeker dat je kunt verkopen en dat het in je genen zit.

 

Moet je voorstellen, je hebt een paar honderd getekende intentieverklaringen van toekomstige klanten. Dat is toch een droom start. Vergeet al die boeken over startup strategieën, MVP's, Business Model Canvas, SWOT analyse, valideren met marktonderzoek, etc. Welke business angel of investeerder wil geen zaken met je doen met een stapel intentieverklaringen?

 

Natuurlijk voor de pessimisten onder ons, die zeggen: “Hoe waardevol zijn al die intentieverklaringen als ze straks het product of de dienst daadwerkelijk moeten kopen?”. Maar daar begint ook je uitdaging. Je gaat een product of dienst ontwikkelen die meer in zich heeft dan beschreven staat in de intentieverklaringen.  

0 Berichten

Your Minimum Viable Startup

De startup wereld begint steeds meer op een circus te lijken. Je struikelt tegenwoordig over de wedstrijden, events, coaches, mentoren, investeerders, incubators, accelerators, etc. Het heeft zijn eigen iconen, boeken en taalgebruik.

 

Vanuit het boek The Lean Startup zijn we bekend met het begrip MVP (minimum viable product) en gebruiken we het begrip te pas en te onpas. In bijna elk startup programma kom je het wel tegen. Dat geldt ook voor de hele methodology van het boek. Jammer, want ik denk dat je als startup je niet alleen moet blindstaren op je product of dienst. Ik geloof dat als je echt succesvol wilt worden je veel breder moet kijken. Het gaat om meer dan je product bij het opstarten. Je team, je locatie, je toeleveranciers, je partners, je rechtsvorm, je processen, je markt, je (toekomstige) klanten, je waardecreatie, je financiën, je kosten, je tijd, je skills, je verhaal, je marketing, je sales, etc.

 

Ik ben daarom voor om een nieuw begrip in het circus te introduceren, namelijk “minimum viable startup”. Richt je hele configuratie in als een MVS en kijk dan of je succesvol kan worden. Doe het op eigen kracht en blijf ver weg van het hele circus. En durf op tijd te stoppen als de MVS niets wordt. Wees niet de eeuwige startup die van het ene programma in het andere duikelt. Probeer met je MVS klantwaarde te genereren, want daar draait alles om!

 

 

0 Berichten

Crowd Making, een belangrijke activiteit voor een startup

Crowd Making

Als StartUp ligt je eerste focus bij je product of dienst, je team en financiering. Je bent iets aan het bouwen of opzetten, je bent je team aan het samenstellen en je zorgt voor de financiering. Tegelijkertijd ben je nog met 100 andere dingen bezig, zoals bijvoorbeeld je marketing aanpak. Echter is de wereld van een startup anders dus heb je niet meer zoveel aan de traditionele marketing aanpak. Als startup moet je marketing zien als onderdeel van je “Crowd Making” activiteiten.

 

Crowd Making, een belangrijke activiteit voor een startup

 

Als je jouw 'Why” hebt gedefineerd en op papier hebt gezet begin je met het verhaal te vertellen “storytelling”. En met je story begint je crowd making. Je hebt de crowd nodig voor al je activiteiten als startup. Maar jouw crowd bestaat uit diverse doelgroepen. Elke crowd heeft een eigen doelstelling die voor jou belangrijk is. Daar hoort een slimme strategie bij. Laten we een paar crowds definiëren:

 

 • Gebruikers van je toekomstige product of dienst
 • Investeerders
 • Incubators en accelerators
 • Kenniscentra's, instituten, hubs, etc.
 • Platformen als crowd funding, social media, blogs, etc.
 • Overheden, gemeentes, etc.
 • Pers, bloggers, journalisten, etc.
 • Ambassadeurs, fans en evangelisten van jouw product of dienst
 • Partners, toeleveranciers, etc.
 • Toekomstig personeel
 • Event organisatoren

 

Voor elke crowd moet je een strategie ontwikkelen. Hoe bereik ik ze? Hoe communiceer ik met ze? Hoe laat ik de crowd groeien? Hoe blijf ik in dialoog met ze? Wat doe ik met hun feedback? Wat wil ik met de crowd bereiken?

 

Crowdfunding als marketing strategie

 

Even een voorbeeld van een crowd making strategie die belangrijk is voor je marketing aanpak. Je toekomstige gebruikers werf je als startup niet bij de lancering van je product of dienst. Dat is oude en dure marketing, via oude en dure communicatiekanalen. Een slimme strategie is bijvoorbeeld crowdfunding te gebruiken als marketing aanpak voor je toekomstige gebruikers. Ook al heb je op dat moment geen 'extra' funding nodig. Je gebruikt het kanaal om je crowd te werven. En vergis je niet dat kan als een vliegwiel en 'boost' werken. Je werft op die manier fans en toekomstige klanten. Bovendien krijg je regelmatig feedback waar je wat mee kunt doen.

 

Zie hier een voorbeeld: http://youtu.be/cdBnSmlKeCc

 

Zie ook dit platform voor Crowd Making: http://www.liveondemand.com

0 Berichten

Startup maar dan?

Je hebt een waanzinnig idee. Je hebt het helemaal uitgewerkt. Je hebt zelfs een team samengesteld. Je hebt wat geld bij elkaar geschraapt (via je warme netwerk). Je hebt een naam, een huisstijl, logo, visitekaartjes, website en je hebt al je social media kanalen opgetuigd. Aan je dienst of product moet nog wel aan geschaafd worden maar je kunt aan de slag. Je begint met een MVP (minimum viable product).

 

Je merkt nu dat je toch hulp nodig hebt want ondernemerschap is toch iets anders dan een comfortabele baan. Je teamleden hebben ook nog geen ervaring als ondernemer dus je zoekt het bij de vele hippe aanbieders die de startup wereld vandaag de dag kent. Incubators, accelerators, etc.

 

Top! Je mag met je hele team meedoen met een uitgebreid programma bij een van de vele incubators en accelerators. Je krijgt een klein zakje met geld om het programma te overleven, kennis, contacten, toegang tot investeerders en in ruil moet je wat aandelen van je bedrijf weggeven. Geen probleem!

 

Het is een intensief programma en jij en je team worden door de mangel gehaald. Vaak kom je jezelf tegen. Maar je gaat door en je ziet het licht aan het einde van de tunnel al schijnen. Jij, je team, het product en het bedrijf zijn helemaal klaar. Je kunt beginnen. Tussendoor win je nog wat prijzen voor beste pitcher, veelbelovende startup, etc. en je haalt geregeld het nieuws. Niet in reguliere mediakanalen maar bij de nieuwsmakers vanuit de startup wereld. Je voelt dat jij en je team de wereld aankunnen en die ook gaan veroveren. Niets houd je tegen. O ja, je hebt ook wat 'seed capital' gekregen van een eerste investeerder. Dus het eerste halfjaar zit je onder de pannen.

 

Tot zover lijkt het een droom die uitkomt maar na een halfjaar merk je dat ondernemerschap geen techniekje is die je in een programma of cursus even snel kunt leren. Ondernemerschap krijg je mee, het is een gave. Of je die nu wel of niet gebruikt in je leven. Je hebt het of je hebt het niet. Het ontbreken van die gave is vaak de belangrijkste oorzaak waarom vele startups falen.

 

Natuurlijk kun je nadat dat je door de wasstraat van een incubator of accelerator bent gegaan hulp inschakelen van een startup expert (zoals ik), die je kan begeleiden naar (mogelijk) succes maar dan nog moet je iets van die 'gave' hebben.

 

 

Dus voordat je aan een startup avontuur begint... Stel jezelf de vraag of je wel een ondernemer bent en niet een dromer of visionair met een briljant idee.   

0 Berichten

De naam voor je startup bedenken

Een naam bedenken voor je startup is misschien wel de eerste moeilijke hobbel op weg naar succes. En die hobbel is nog moeilijker als je partners hebt. Dan leer je elkaar pas echt kennen. Je ware ondernemerschap wordt hier getest. Je hebt een gezamenlijk belang maar toch speelt het 'ego' hier bewust of onbewust een rol. Bovendien is in de beginfase nog niet helemaal duidelijk wat de rolverdeling in de startup zal worden en of die rollen passen bij de persoonlijke 'skills' die iedereen heeft. De ene heeft meer strategisch inzicht, de ander is creatiever of is een echte verkoper.

 

Bij het bedenken van je startup naam moet je de uitgangspunten duidelijk opschrijven en het daarmee met z'n allen eens zijn. Zonder leidraad heeft een brainstormsessie voor het bedenken van je startup naam geen zin. En ga er maar vanuit dat je naam niet in een sessie is gevonden. Dat is hard werken, reviewen, een 'aha' moment hebben, weer twijfelen, je familie en vrienden raadplegen, boos worden, compromissen sluiten, met een 'beta' versie komen, nu toch zeker weten, etc.

 

Het is jullie gezamenlijke kindje, het is die spijker in de muur waar je straks alles aan kunt ophangen. Je gaat door een storm van emoties. En uiteindelijk ben je blij en trots als je de naam van je startup hebt bedacht. Maar wat zijn nu de punten waar je op moet letten bij het bedenken van een naam voor je startup?

 

Vaak denken startups vanuit het product of de dienst die ze hebben ontwikkeld of gaan ontwikkelen. Maar de eerste vraag die je jezelf altijd moet stellen is “Wat voor probleem los ik voor wie op?'. Als je dat in een of twee zinnen kunt formuleren heb je al een uitgangspunt voor je naam. Denken vanuit de toekomstige klant. Waar wordt deze door 'getriggerd'? Zit de belofte van de oplossing al in de naam? Kies je gewoon voor een makkelijk uitspreekbare naam, of voor een naam met een A als eerste letter zodat je straks in diverse lijsten en databases bovenaan staat?

 

Vaak zie je startups eerst kijken of een domeinnaam nog vrij is en dat wordt dan de startup naam. Ik zie het als een grote valkuil omdat er geen strategische gedachte achter zit. Een startup blijf je niet altijd. Uiteindelijk word je een serieus bedrijf dat klantwaarde opbouwt. Dus probeer te denken waar je bedrijf over vijf jaar staat en vandaar uit terugdenken en dan brainstormen over je startup naam.

 

Ben je alleen in Nederland actief of bent je internationaal gegroeid? Heb je 'spin-off's' van je propositie gecreëerd? Heb je andere bedrijven overgenomen? Ben je een 'niche' speler of 'specialist' gebleven?

 

Denk vanuit de toekomst en bedenk dan je naam voor je startup. Als je voor een generieke en Nederlandse naam kiest dan heb je waarschijnlijk geen internationale ambities. Kijk naar een succesvolle startup naam als www.thuisbezorgt.nl. Een duidelijke belofte in de naam. Maar onhandig voor internationale ambities. Je moet het in elk land vertalen (takeaway.com) en dus ook je beeldmerk per land en de daarbij horende designs aanpassen. Voor je 'spin-off's' kan het echter wel aantrekkelijk zijn als je 'thuis' als uitgangspunt neemt: www.thuisgekocht.nl (webshop portal), www.thuisverzorgt.nl (propositie voor thuisdiensten), www.thuisbetaald.nl (alternatief betaalplatform), enz.

 

Vanuit de markt en marketing denken is ook een mogelijk uitgangspunt voor je startup naam. Inleven in je beoogde doelgroepen en goed kijken in welke markt je zit of wilt penetreren. Dus niet je product/dienst als uitgangspunt nemen maar een aansprekende naam die het goed zal doen binnen je beoogde markt en doelgroepen. Een naam die je straks met PR, communicatie, etc. goed kunt 'laden' met associaties en toegevoegde waarden. Want nogmaals, je bent alleen succesvol als je in staat bent klantwaarde op te bouwen. Dat doe je niet met je naam 'schreeuwen' op alle mogelijke social media platformen maar met een gedegen marketingstrategie en dat vergeten veel startups.

 

Je hebt ook de keuze om je startup naam niet zelf te bedenken maar het uit te besteden aan specialisten. Bedenk echter dat daar een prijskaartje aan zit. Ik heb het bijvoorbeeld voor deze startups bedacht: www.iqnomy.com, www.aumatics.nl.

 

Wil je het toch zelf bedenken dan heb ik hier nog een paar links voor je:

 

http://startupstash.com/naming/

http://veams.nl/naam-kopen#namenwinkel

 

 

Tot slot, natuurlijk moet je kijken of de domeinnaam nog vrij is en meteen registreren maar dat is niet genoeg. Je moet je naam ook bij het Benelux merkenbureau registreren https://www.boip.int.

0 Berichten