Concepten voor startup entrepreneurs

Hier vind je concepten die ik in mijn vrije tijd opschrijf. Het idee dat ik ze openbaar maak is omdat ik graag zie dat dit wordt opgepikt om hier een startup van te maken. Een echt bedrijf dus. Uiteraard wil ik graag onderdeel zijn van die startup. Misschien is het naïef om te denken dat de ideeën niet worden gekopieerd zonder mij daarvan op de hoogte te stellen maar daar ga ik niet vanuit. 

Concept 1.

ClosedOpen

Social media platform

ClosedOpen is een app (native en/of webbased) waarmee gebruikers berichten in de vorm van tekst, foto's en video's 'in de toekomst' naar personen en/of zichzelf kan sturen. In de vorm van een kluisje wordt een bericht met een tijdcode naar 1 of meerdere personen gestuurd. De persoon naar wie het wordt gestuurd krijgt een notificatie met het tijdslot wanneer het bericht kan worden geopend, of wanneer het open gaat. Dit kan een minuut later, maar ook een dag, een week, een maand of zelfs vele jaren later. De persoon krijgt geregeld meldingen 'hoe lang nog'.

 

Wil de persoon in kwestie het eerder geopend krijgen dan krijgt hij de mogelijkheid dit door het spelen van eenvoudige (gesponsorde) spelletjes te versnellen. Hiermee bouwt de persoon credits op. Heeft de persoon een reeks spelletjes gespeeld dan kan hij/zij als beloning de kluis open maken (hier moet nog een rekenmodel voor worden gemaakt). Je kunt dus kiezen voor eerder openen of het daadwerkelijk openen door het maximale aantal credits te verkrijgen. Het eerder openen kan zowel voor de maker van de kluis als de ontvanger interessant zijn.

 

Als nieuwe gebruiker krijg je 40 kluisjes gratis. Voor elke opvolgende 10 kluisjes betaal je € 0,10.

Heb je spijt van een kluisje en wil die 'deleten' dan kost dat je credits en ben je verplicht spelletjes te spelen totdat je genoeg credits hebt. Of als je dat niet wilt betaal je een eenmalig (nog te bepalen) bedrag (per kluis).

 

Daarnaast is er een ranglijst (top 100) met wie de meeste kluisjes heeft (actuele stand). De ranglijst laat ook de dalers en stijgers zien. Je kunt dus kluisjes naar jezelf sturen, naar individuele personen en naar groepen. Je kunt de kluisjes gebruiken voor voorspellingen, toekomstige wensen en later kijken of ze zijn uitgekomen, geheimen die je later in de tijd wilt openbaren, codes, etc.

 

Het verdienmodel is inkomsten uit extra kluisjes en van gesponsorde spelletjes.

Wil je dit idee oppakken? Mail me: ron@startupandscaleup.com 

Spacetime
Spacetime

Dit concept is onlangs ontwikkeld als (MVP) 'Minimum Viable Product' door kinderen en een leraar en was op het jeugdjournaal. Het heet Spacetime en is in de appstore te downloaden. Zo snel gaat het tegenwoordig. Ik heb het idee al 7 jaar geleden uitgeschreven als idee voor een eindejaar concept voor Heineken en dat was toen helaas niet ontwikkeld. Proosten op je toekomstvoorspellingen van vorig jaar.

Concept 2.

Jokkebrokken

TV Format

Doelgroepen

  • Primair : Kijkers tussen de 16 en 50 jaar

  • Secundair : Deelnemers tussen de 18 en 50 jaar

Centraal thema 

 

Het programma ontvouwt, onthult, confronteert mensen met hun leugens. Middels een expertteam (polygrafisten) dat zich bedient van een leugendetector worden kandidaten geconfronteerd met hun kleine en/of grote leugens. De kandidaten worden opgegeven door partners, vrienden, kennissen, zakenpartners, familie of collega’s. Uiteraard op vrijwillige basis. Het expertteam is mobiel qua opzet en kan overal worden ingezet. Ze komen bij de mensen thuis, op het werk of als een outdoor attractie op pleinen, winkelcentra’s, enz. Kandidaten kunnen op diverse manieren worden opgegeven. Via een 09 nummer, een website, de post of als passant. Uiteraard is een leugendetector niet honderd procent bindend of waterdicht. En in dat licht moet het programma ook worden gezien want het blijft entertainment en ze doen vrijwillig mee. Dit feit wordt ook bij iedere uitzending onderstreept. De kijker en de aangever weet dus nooit honderd procent zeker of de kandidaten hebben gelogen en dat maakt dat het programma een juiste mix heeft tussen realiteit en entertainment. De waarheid ligt in het midden.

 

Programma opzet

 

Het is een wekelijks terugkomend programma en duurt ongeveer 30/35 minuten. Het wordt gepresenteerd in een studiosetting met publiek, een presentator (m/v), plus een expertteam en een leugendetector. Mensen kunnen vrienden, collega’s, familie, partners, enz. opgeven als ze een vermoeden hebben dat deze over iets liegt. Beiden (of meerdere personen) worden in het programma als gast uitgenodigd, waarbij de aanvrager eerst zijn/haar verhaal doet waarom iemand een leugendetector test moet ondergaan. Het programma bedient zich van tevoren opgenomen filmpjes of door mensen uit het publiek te halen. Bij de opgenomen filmpjes weten de aangever en de kandidaat al de uitslag. Het kijkend publiek echter nog niet. Bij een ander element uit het programma, door mensen uit het publiek te halen, is het verrassingseffect voor iedereen even groot. In het interview krijgt elke kandidaat de kans om zijn/haar leugen toe te lichten. Uiteraard is de reactie van de aanvrager (m/v) net zo belangrijk.

 

De van tevoren opgenomen filmpjes zijn een mix van persoonlijke verzoeken en van passanten op pleinen, winkelcentra. enz. (a la de babbelbox van het programma man bijt hond). Belangrijk is wel dat het entertainment moet blijven en geen platte sensatieshow. De inbreng en keuze van de presentator (m/v) van Jokkebrokken is dus doorslaggevend voor het succes. Het programma behandelt tevens kort nieuws. Dit kunnen leugens zijn uit binnen en buitenland, van bekende mensen, politici, reclame uitingen, claims, enz. Ook in de leader van het programma zitten natuurlijk beelden van bekende leugens/leugenaars als van bijvoorbeeld Bill Clinton, Nixon en de neus van Pinocchio.

 

Een vast onderdeel in het programma is een bekende Nederlander of politicus uit te nodigen voor een leugendetector test met een van tevoren gestelde vraag. Deze vraag kan door iedereen worden opgegeven. Aan het einde van het programma is dit de kijkersvraag die via sms of e-mail kan worden ingezonden. De vraag die als populairste uit de bus komt wordt uiteindelijk in de show behandeld. Dit kan interessante TV opleveren, vooral als politici durven mee te doen.

 

Wil je dit idee oppakken? Mail me: ron@startupandscaleup.com

Concept 3.

Pre-Parents

Game voor op je mobiel of online

pre-parents

Doelgroepen

 

Primair

Aanstaande ouders en familie, vrienden en collega's.

Secundair

Bedrijven binnen de context en interessegebied van aanstaand ouderschap.

 

Concept

Pre-Parents is een game concept waarbij aanstaande ouders middels uitdagingen/opdrachten kunnen laten zien dat ze klaar zijn voor het ouderschap en dit kunnen delen met vrienden, collega's en familie. Zowel de aanstaande moeder als de vader zijn de spelers in Pre-Parents. Bovendien kunnen vrienden, collega's en familie het spelverloop volgen en steunen. Het spel wordt kenbaar gemaakt via een link die meestal afkomstig is van een vriend/vriendin, collega of familielid. Pre-Parents heeft een tijdsduur van ongeveer een week. Binnen die week krijgen de spelers op de meest vreemde tijden diverse uitdagingen/opdrachten via alerts, email, sms, WhatsApp, etc. of via de nog te ontwikkelen mobiele app Pre-Parents.

 

Gameplay

Na het invullen van alle n.a.w. gegevens krijgen de spelers op een verrassend moment de aankondiging van de geboorte van hun virtuele kind. De verrassing is compleet want het moment is bijzonder en de spelers weten pas op dat moment of het een jongen of een meisje is. Uiteraard mogen de spelers hun virtuele baby zelf een naam geven.

 

Voor elke uitdaging/opdracht zijn punten te verdienen. De uitdagingen kunnen zowel persoonlijk als in team verband zijn. Dus waarbij beiden iets moeten doen om de punten te scoren. Naast de punten zijn er ook badges te verdienen voor bijzondere prestaties. Bijvoorbeeld om een luier midden in de nacht te verschonen of om een huilend kind weer te laten slapen (bijvoorbeeld om een sms die om 02.00 uur in de nacht is verstuurd te beantwoorden).

 

Het spel duurt een dag tot week (zelf in te stellen) en aan het einde weten de Pre-Parents hun totale score. Let wel het is een 'fun' game dus in de score zal nooit tot uiting komen dat de spelers het er heel slecht af hebben gebracht. De eind statistieken en commentaar is altijd leuk/grappig en positief. Het spel is geen afspiegeling van de realiteit want alle uitdagingen/opdrachten zijn thema's/situaties van een kind tot ongeveer zes maanden oud en dus niet van een week oud. Aan het einde van het spel ben je dus een redelijk goede Pre-Parent aan de ene kant tot een uitstekende Pre-Parent aan de andere kant. Je kunt nooit een hele slechte zijn!

 

Leaderboard, Badges en Punten

Diverse leaderboards voor alle Pre-Parents. Gesegmenteerd naar datum: beste van de dag, week, maand, jaar, etc. Maar ook voor het aantal supporters per Pre-Parent stel: familie, vrienden en collega's. Of voor het aantal social media berichten per stel, enz. Badges zijn er te winnen voor speciale challenges en geven een extra boost voor de flow van het spelverloop. De puntentelling geeft de progressie van iedere speler weer en zorgt stickyness.

 

Instant Feedback

Belangrijk voor de flow in het spel te houden is de instant feedback voor elke actie die is afgerond. De Pre-Parents applicatie verstuurd deze in real-time naar elke speler. Bijvoorbeeld: “Wow, je hebt binnen 4 minuten de luier verwisseld. Dat is beter dan de dagwinnaar”.

 

Viraliteit

Pre-Parents kunnen al hun activiteiten en resultaten delen via alle kanalen als Facebook, Twitter, email, WhatsApp, sms, de Pre-Parent applicatie, etc. De feedback die daarop komt telt ook weer mee in de totale puntentelling.

 

Data

De data van alle spelers is interessant voor onderzoek en marketing doeleinden.

 

Wil je dit idee oppakken? Mail me: ron@startupandscaleup.com

 

 

Concept 4.

SheCoaching - een startup concept

Inleiding

 

De androgyne leider heeft de toekomst

Er bestaan in leiderschap typisch masculiene kenmerken (dominant, onafhankelijk, krachtig, bereid risico’s te nemen) en typisch feminiene kenmerken (warm, gevoelig voor anderen, begripvol, luisterend, zorg voor het welbevinden van medewerkers). Het beste is wanneer deze kenmerken worden gecombineerd in één type: de androgyne leider.

 

Androgyne manager meest gewaardeerd

Uit onderzoek door Intermediair en de Rijksuniversiteit Grondingen blijkt dat managers van de feminiene soort door hun medewerkers hoger gewaardeerd (7,1) worden dan die van de masculiene soort (6,7). In beide groepen zijn ongeveer evenveel mannen als vrouwen te vinden. Het onderzoek geeft dus geen steun aan de veronderstelling dat vrouwen feminien en mannen masculien leidinggeven.

 

De kampioen van de medewerkers, het type manager met de hoogste waardering, is de androgyne manager. Hij of zij zet niet alleen krachtig de lijnen uit en is bereid risico’s te nemen, maar is ook hartelijk, begripvol en ondersteunend. Hard en zacht combinerend krijgt de androgyne manager maar liefst een 7,8 als rapportcijfer. Ook blijkt dat medewerkers die zo’n leidinggevende boven zich hebben meer tevreden zijn met hun werk en hun eigen afdeling ook effectiever vinden functioneren.

 

Vrouwen zijn in de androgyne groep oververtegenwoordigd. De androgyne leider is assertief en krachtig, heeft een sterke persoonlijkheid en durft stelling te nemen. Bovendien is hij/zij hartelijk, sympathiek, begripvol en sensitief voor de gevoelens van anderen.

 

Stereotype blik: voorkeur voor masculien

Vraag je het hoger management de ideale manager te typeren, dan blijkt dat zij met een stereotype blik naar het management kijken: ze hebben een sterke voorkeur voor de masculiene leider. En die vertegenwoordigt eigenschappen die eerder worden toegedicht aan mannen dan aan vrouwen. De top houdt derhalve, vanuit het vooroordeel dat mannen vaker dan vrouwen een dominante, krachtige aanpak hebben, de mannelijke masculiene leiderschapsstijl in stand.

 

Ook bij de medewerkers kiest trouwens de grootste groep respondenten (42 procent) als ideaal nog steeds de masculiene manager. Dit bleek eerder ook al uit Amerikaans onderzoek uit 2002: een goede manager is een masculiene manager. En dat terwijl uit het Intermediair onderzoek toch duidelijk naar voren komt dat androgyne leiders het hoogst worden gewaardeerd.

 

Vrouwen vaak androgyne leiders

‘Ik vind de bevindingen van het onderzoek heel herkenbaar’, zegt Rob Bos, manager van de unit leiderschapsontwikkeling van adviesbureau Schouten & Nelissen, in een reactie. ‘Als je onze cursisten vraagt wat de eigenschappen zijn van een goede leider, vallen bijna altijd de termen "daadkracht", "visie" en "resultaat". Maar in trainingen willen leidinggevenden juist leren beter met mensen en emoties om te gaan. Ze zien dus wel in dat beide kanten bij leidinggeven belangrijk zijn.’

 

Van een evenwichtige samenstelling van mannen en vrouwen in leiding en topfuncties is nog geen sprake. De groei van het aantal vrouwen in leidinggevende en topfuncties is nog steeds minimaal.

 

Shecoaching en de androgyne leider

Uiteraard moeten we kritisch blijven kijken naar de positie van vrouwen in organisaties. Maar als de androgyne leider het best functioneert, zoals uit onderzoek naar voren komt, dan is er ook nog een andere emancipatoire weg te gaan voor de mannen aan de top; het verdergaand ontwikkelen of naar boven halen van hun feminiene leiderschapskwaliteiten.

 

Strategie SheCoaching

SheCoaching richt zich op het topmanagement van het bedrijfsleven en overheid en semi-overheidsorganisaties in Nederland.

 

1. Essentieel voor het slagen van dit nieuwe initiatief is dat SheCoaching als initiatief ondersteund wordt door een aantal bekende vrouwelijke topbestuurders/vrouwelijke ondernemers die in hoog aanzien staan en geaccepteerd zijn in besturend Nederland.

Zo mogelijk bereid zijn zich (te lenen) als een gezicht of het gezicht van de organisatie. Vereist is dat zij de filosofie onderschrijven en actief willen uitdragen. Dat is primair. (Ook mannelijke top ondernemers kunnen fungeren als informele spreekbuis.)

2. Informal information binnen het netwerk is in eerste instantie de belangrijkste aquisitietool.

3. Site, promotiemiddelen etc zijn strak, rationeel, zakelijk.(geen softe taal of visualisatie)

4. Brede uitrol van de promotie vindt pas plaats na de eerste informal introductie (en eerste klanten.)

5. Uitdragen exclusiviteit en niveau is essentieel. (Niet iedereen komt in aanmerking voor een personal coach van SheCoaching)

 

Missie SheCoaching

De vraag voor personal coaching is de afgelopen jaren stormachtig gegroeid. De vraag naar coaching van vrouwen in bedrijf en organisatie (specifiek voor vrouwen in door mannen beheerste organisaties) is ingevuld. Een aantal coaching bureaus gerund door vrouwelijke coaches richt zich op die doelgroep (meestal ontstaan vanuit de emancipatoire gedachte).

 

SheCoaching is de eerste coaching organisatie met alleen vrouwelijke personal coaches die zich exclusief richt op mannelijke bestuurders. De filosofie/usp is dat het personal coaching van mannelijke bestuurders op de zogenaamde feminiene eigenschappen en talenten alleen met vrouwelijke coaches optimaal resultaat oplevert.

 

It's a man's world, but she is coaching!

 

Business model SheCoaching

SheCoaching biedt een selectie van vrouwelijke individuele personal topcoaches aan in meerdere (subdiciplines) en zorgt voor promotie, acquisitie en organisatie.

 

SheCoaching huurt deze coaches in tegen huidig gevraagd uurtarief of onderhandeld uurtarief.

Verdienmodel is uurtarief + opslag (= organisatiekosten + winst).

Prijsniveau SheCoaching tarief verkoop: 250 - 500 per uur.

 

Wil je dit idee oppakken? Mail me: ron@startupandscaleup.com

 

Download
Huisstijl studie 1.
SheCoaching A.pdf
Adobe Acrobat document 2.6 MB
Download
Huisstijl studie 2.
SheCoaching B.pdf
Adobe Acrobat document 1.6 MB
Download
Huisstijl studie 3.
SheCoaching C.pdf
Adobe Acrobat document 462.4 KB